Massage Wezep

Massage en gezondheid


Massage en gezondheid

Als u in goede gezondheid verkeert is een massage bijna altijd mogelijk! In dit artikel vindt u informatie over wanneer u beter geen massage kan boeken. Het is verstandig dit door te lezen om te checken of u een massage bij u past. Ook vindt u hier handige tips en uitleg over wat een massage met het lichaam kan doen.

Voor afgaande aan een eerste behandeling wordt u gevraagd een intakeformulier in te vullen met een aantal vragen betreffende uw gezondheid. Praktijk de Witte Bloem is niet aansprakelijk voor letsel als gevolg van het verzwijgen van medische informatie zoals lichamelijke en/of geestelijke aandoeningen, zwangerschap, blessures en medicijngebruik.

Bent u reeds onder behandeling van een arts, therapeut/specialist of paramedius of gebruikt u medicijnen, dan is het raadzaam eerst te overleggen of een massage gedurende de behandelperiode toegepast mag worden. Bij twijfel kan de masseur de behandeling staken en u vragen dit alsnog te overleggen met uw arts.

Wanneer geen massage

Heeft u koorts of een infectieziekte (denk aan verkoudheid, griep, keelontsteking, actieve ontstekingen van reuma), dan kunt u op dat moment beter geen massage boeken. Met een massage wordt de stofwisseling van het lichaam gestimuleerd, waardoor is er kans op nog meer verhoging en verergering van de ziekte. Ook is er gevaar een nieuwe acute face op te wekken omdat het proces geprikkeld wordt. Dit geldt ook voor (een) steenpuist(en). Naast dat het erg besmettelijk is, is er door een massage kans op uitbreiding van de ontsteking.Gebruikt u op het moment prednison of een antibiotica kuur, dan bent u welkom als de kuur afgerond is.

Contra-indicaties

Heeft u een van onderstaande klachten/ziektebeelden? Raadpleeg dan eerst uw huisarts of specialist voor u een afspraak voor een massage maakt.

- hartafwijkingen, vaataandoeningen, (te) hoge onbehandelde bloeddruk
- tumoren, kanker


Bij onderstaande contra-indicaties kan er vaak wel gemasseerd worden, maar plaatselijk en afhankelijk van de persoon/situatie. Noem onderstaande aan de masseur/masseuse zodat er in overleg een massage op maat kan worden gegeven.

- (besmettelijke) huidaandoeningen (bijvoorbeeld (voet)schimmel)
- zenuwontsteking(en)
- spataderen
- psoriasis
- passieve reuma/gewrichtsaandoeningen en/of slijtage


Hernia

Heeft u een hernia of denkt u hiermee rond te lopen, raadpleeg dan een specialist. Voor een ontspanningsmassage kunt u hier dan wel altijd terecht. Ook een sportmassage op de gezonde delen van het lichaam is eventueel mogelijk. Maar voor het behandelen van de hernia zelf, is het verstandig een arts of specialist te zoeken.

Blessure

Een massage heeft als doel ontspanning en het verminderen van spierspanning. Dit heeft een preventieve werking. Door regelmatig een massage te boeken, een juiste (werk)houding en balans tussen belastbaarheid en belasting kunt u een blessure voorkomen.

Heeft u toch een blessure? Dan is het raadzaam naar een sportarts, fysiotherapeut of specialist te gaan. Een massage is pas weer mogelijk na volledig herstel van een blessure.

Werking van een massage

Een massage zorgt voor een positief effect op de ontspanning van lichaam en geest. Het houdt het weefsel elastischer en zorgt voor soepele spieren. Ook heeft het een verbeterende werking op je immuunsysteem. Neemt u regelmatig een massage, dan kan dit effect langdurig aanhouden.

Een massage brengt veel op gang in uw lichaam. Er worden processen in beweging gezet die het natuurlijk herstellend vermogen van je lichaam stimuleren; de doorbloeding wordt gestimuleerd, de aanvoer van stofwisseling en afvoer van afvalstoffen worden gestimuleerd. Elk lichaam reageert anders op een massage. Direct na uw behandeling tot 2 dagen erna kan u wat rillerig zijn, vermoeidheid ervaren en ook misselijkheid of hoofdpijn kunnen het gevolg zijn. Dit verschilt per persoon. Neem de tijd om de uitwerking van een massage te incasseren en plan wat rust in.

Voor een massage

Zorg ervoor dat u niet met een volle maag naar de praktijk komt. Dit voelt erg oncomfortabel als u op uw buik ligt. Ook een lege maag is geen aanrader. Een lichte maaltijd minimaal een uur voor aanvang is het prettigste voor uw lichaam.

Na een massage

Drink voldoende water (minimaal 2 liter per dag) om de vrijgekomen afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. Het is prettig geen taken of werk te plannen na uw massage zodat u er optimaal profijt van hebt.

Sporten direct na een sport- of ontspanningsmassage is niet verstandig. Een stevige sportmassage is op zichzelf al een sport voor de spieren. Door diepe knedingen worden de spierknopen losgemaakt. Na een sportmassage is rust en herstel het beste wat u kunt doen voor uw lijf. Door een ontspanningsmassage komt uw lichaam in een wat rustiger tempo en kan uw hartritme dalen. Voor een intensieve sport zal uw lichaam nu dubbel zo hard moeten werken. Laat liever het ontspannen gevoel zijn uitwerking doen voor optimaal profijt.

Mocht je na de massage wel heel graag willen sporten, geef dit dan van tevoren aan. Dan wordt de massage daarop aangepast. Een licht korte massage van bijvoorbeeld de benen of armen om de spieren op te warmen wordt dan toegepast. Dit werkt uitstekend vlak voor een wedstrijd! Wilt u liever een stevige sportmassage of een ontspanningsmassage? Plan dan uw massage pas na uw sport moment.

Zwangerschap

Tijdens het 1e trimester van de zwangerschap wordt een sportmassage en/of Hot Stone massage niet gegeven. Een ontspanningsmassage en zwangerschapsmassage kunnen wel! Laat het ten allen tijde weten als u zwanger bent of als er kans bestaat dat u dit bent.